Vintersporten ishockey

Under vinterhalvåret så är det många sporter som får hålla uppehåll, alternativ hålla sig inomhus på grund utav de sjunkande temperaturerna och det generella vinterklimatet. Samtidigt finns det sporter som i sin tur glädjs åt detta väder och ser fram emot alla trevliga aktiviteter och sporter som kommer med vintern. En sådan sport är ishockey, som visserligen för det mesta spelas inomhus på spolade isrinkar. Men skridskosport över lag är ändå någonting som starkt förknippas med kylan.

Den högsta ligan inom svensk ishockey heter SHL och är en förkortning för Svenska Hockeyligan. Namnet för ligan är relativt nytt, då det tidigare var Elitserien som gällde. Här spelar de 14 bästa lagen i ett intensivt gruppspel med hela 52 omgångar. Här mötet alla lag varandra på både hemma- och bortaplan vid flera tillfällen. I varje match finns viktiga poäng att plocka, som i slutändan avgör vilka som får spela i det avslutande slutspelet, där titeln som svenska mästare står på spel. Slutspelet har plats för 8 lag som delas in i par där man spelar bäst av 7-möten för att slutligen få fram en vinnare.

Hockeyallsvenskan
För de lag som inte håller måttet under säsongen finns risk för att man missar spel i SHL under nästkommande säsong och istället får spela i andraligan som går under namnet Hockeyallsvenskan. Här spelar totalt 14 lag som alla drömmer om en etablering till högsta ligan. Varje år finns en möjlighet till detta för de två bästa lagen, som tas fram genom ett inledande gruppspel som följs utav ett speciellt kvalspel. Här möts de två bästa lagen från Hockeyallsvenskan med de SHL-lag som placerat sig sämst i serien och därmed riskerar att åka ur.

Ishockey på internatinell nivå
Förutom att man som hockeyspelare kan vara med i en SHL- eller Hockeyallsvenskan-klubb så kan man få äran att bli uttagen till Tre Kronors trupp och därmed få representera Sverige i internationella sammanhang. Att nå hela vägen hit är ett starkt kvitto på att man är en duktig spelare och samtidigt ett utmärkt tillfälle att göra sig ett namn även utanför Sveriges gränser. En stark insats under hockey VM eller OS kan vara dörren till en karriär i NHL eller KHL.